Wat is rente en waarom moet je het betalen?

  • door
Rente.nl

Je hebt een bedrag geleend van de bank. Bijvoorbeeld door een roodstand op je rekening aan te vragen, of een persoonlijk krediet af te sluiten. Wanneer je eerste maand voorbij is, zie je ineens dat er rente van je rekening af wordt geschreven. Wat is dat nou? Lees verder bij Rente.nl.

Wat is rente?

Rente.nl

Wanneer je geld leent, dan bewijst iemand of een bedrijf jou een gunst. De bank geeft je immers geld wat van hen is, omdat jij het ergens voor nodig hebt. Over dit geleende bedrag betaal je rente. Het bedrag dat je leent, moet je terugbetalen. Echter, over elke maand dat het geld nog niet terug is, betaal je rente. Dit is dus een bedrag dat bovenop het geleende bedrag komt. Uiteindelijk betaal je dus meer geld terug dan je in eerste instantie geleend hebt. Zo maken bedrijven en banken het voor zichzelf winstgevend om geld uit te lenen.

Is dat niet oneerlijk?

Dat hangt er vanaf. Eigenlijk is het heel logisch dat je rente betaalt. Wanneer je geld leent, bewijst iemand jou namelijk een dienst. En voor diensten moet je betalen. Dit is een onderdeel van onze kapitalistische maatschappij en is tevens de reden waarom de mogelijkheid om te lenen er überhaupt is. 

Rente.nl

Echter, hoe hoog de rente is verschilt enorm. Sommige mensen vinden dat bepaalde bedrijven te veel rente vragen in verhouding tot de lening. Zo zijn er bijvoorbeeld online winkels waar je op afbetaling kunt afrekenen. Dit is in principe een vorm van lenen, en dus kan het bedrijf een behoorlijk hoog rentebedrag rekenen.