Wat gebeurt er met je pensioen na scheiding

Een echtscheiding kan ingewikkeld zijn. Wanneer de ex-partners niet op goede voet met elkaar kunnen communiceren, kan het knap lastig zijn de zaken goed te regelen.

Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn kan het nog een stuk complexer worden omdat de emoties hoog op kunnen lopen. Het is daarom een goed idee om in een ouderschapsplan alle afspraken omtrent de kinderen te laten vastleggen. Denk hierbij aan afspraken over kinderalimentatie en bezoekregelingen. Zo is het voor alle partijen overzichtelijk hoe de verantwoordelijkheden verdeeld zijn.

Afspraken over de kinderen worden meestal goed vastgelegd en gedocumenteerd. Maar hoe zit het met andere zaken waar je niet meteen aan denkt bij een scheiding, zoals de verdeling van opgebouwde ouderdomspensioen?

Pensioen na scheiding

Waar heb je recht op als jouw ex-partner ouderdomspensioen heeft opgebouwd en jij niet? Of andersom. Jij hebt jarenlang pensioen opgebouwd en nu heeft je ex-partner recht op 50% van jouw ouderdomspensioen wat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

Hoe wordt de pensioen koek uiteindelijk verdeeld? Heb je met je ex-partner afspraken gemaakt of heb je een partnerpensioen regeling?

Alles staat en valt bij het maken van goede en transparante afspraken. Voordat je gaat trouwen, tijdens het huwelijk en bij een scheiding. Zodat je precies weet hoe het zit en je niet op een dag voor nare verrassingen komt te staan, waar je niet op gerekend had.

Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je een scheiding binnen twee jaar moet melden bij de pensioenverstrekker. Als je de scheiding meldt binnen twee jaar, dan verloopt de uitbetaling later automatisch via het pensioenfonds. Doe je dit niet of niet op tijd, dan kunnen er problemen voordoen wanneer de ex-partner zijn of haar deel van het pensioen komt opvragen bij jou.

Advies over pensioen bij echtscheidingsadvocaat

Sommige kwesties bij een scheiding zijn nu eenmaal ingewikkeld. Laat je daarom adviseren door de scheidingsadvocaat in Utrecht over de verschillende regelingen omtrent (partner)pensioenen. Deze persoon kan jou precies uitleggen wat de rechten en plichten zijn in jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *