Wanneer kan je van een bkr afkomen?

  • door

Als jij geld leent, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, ofwel BKR. Één van de uitzonderingen is de studieschuld. Deze wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR. Het is ook handig om te weten dat je een negatieve BKR-registratie kunt krijgen. Dit gebeurd als je een lening niet (op tijd) terugbetaald. Dit is mogelijk bij een betalingsachterstand van drie termijnen. In dit artikel lees je waarom je eventueel van een BKR-registratie af zou willen komen en hoe dit dan kan. Meer is te lezen op onder andere de website van Dynamiet Nederland.

Waarom afkomen van een BKR-registratie?

Je zou kunnen nagaan dat een negatieve BKR-registratie alleen maar in je nadeel werkt. Een kredietverstrekker kan dan ook zien dat je een betalingsachterstand hebt opgelopen. Een verstrekker zal wellicht wel twee keer nadenken of hij jou geld wilt uitlenen, omdat hij een groot risico loopt. Of wel, vooral bij een negatieve BKR-registratie is het erg lastig om nog een lening of hypotheek te verkrijgen. En ook al heb je de lening afgelost, dan blijft deze alsnog 5 jaar geregistreerd staan. Wel staat er een einddatum bij wanneer deze lening is afgelost, maar toch is deze registratie een reden tot voorzichtigheid voor de kredietverstrekker.

Toch hebben ook positieve BKR-registraties wat nadelen. Vooral met het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Dit komt omdat de hypotheekverstrekker onder andere kijkt naar het aflosbedrag per maand. Dat beïnvloed vervolgens de maximale hypotheek die de hypotheekverstrekker aan jou uitleent.

Oké, dus zowel negatieve- als positieve BKR-registraties hebben zo hun nadelen. Goed nieuws, want je kunt van je BKR verwijderen op 3 verschillende manieren.

Het van een BKR-registratie afkomen.

1 Vraag uw overzicht op

In het systeem van het BKR, het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) staat of je een lening hebt en af je deze op de afgesproken tijd betaalt. Als je het idee hebt dat deze gegevens niet kloppen is het verstandig je gegevens gratis op te vragen bij het BKR, zodat je dit kunt controleren.

Controleer of de codes die bij uw schuld staan kloppen:

A- betalingsachterstand van een enkele maanden.

1- je mag de schuld in delen betalen vanwege de betalingsregeling

2- je moet het resterende bedrag in één keer terugbetalen.

3- je hoeft de schuld niet meer te betalen.

4- het bedrijf of persoon waar jij een lening hebt lopen kan jou niet bereiken.

5- betalingsachterstand op de hypotheek. Deze code zal verdwijnen wanneer de betalingsregeling stopt.

H- herstelmelding. Er is geen betalingsachterstand meer.

2 Stuur een brief naar jouw kredietverstrekker

Je kunt zelf een brief schrijven naar jouw kredietverstrekker met de vraag of de negatieve registratie verwijderd kan worden.

3 Stap naar de rechter of de geschillencommissie.

Als de bank of het bedrijf jouw gegevens bij het BKR weigeren aan te passen dan kun je naar de rechter of de geschillencommissie stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *