Waar rekening mee houden bij een scooterverzekering afsluiten?

Het eerste wat je moet doen op het ogenblik dat je een scooter hebt aangekocht of wenst te kopen is het afsluiten van een geschikte verzekering. Het afsluiten van een scooterverzekering is in de praktijk op heel wat verschillende manieren mogelijk. Je kan uiteraard gewoon de wettelijk verplichte verzekering afsluiten, maar daarnaast is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor een wat meer uitgebreide verzekering. Voor welke optie jij op het einde van de rit gaat kiezen zal voornamelijk afhankelijk zijn van de waarde van je scooter evenals van je rijgedrag. Hoe dan ook, wil jij graag ontdekken waar allemaal rekening mee te houden bij het afsluiten van je scooterverzekering? Dan is het zeker interessant om de onderstaande informatie even grondig te doorlopen.

Op welke dekkingen wil je kunnen rekenen bij schade? 

Het belangrijkste aandachtspunt bij het afsluiten van een scooterverzekering dient natuurlijk uit te gaan naar het soort dekkingen waar je aanspraak op wil kunnen maken. Dit kan sterk afhankelijk zijn van het soort scooterverzekering waar je gebruik van gaat maken. Hieronder hebben we even de verschillende varianten van deze verzekering voor je op een rijtje gezet. 

1.)De WA-verzekering voor scooters 

Het eerste type scooterverzekering waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die voldoet aan de wettelijke eisen die voor voertuigen op de Nederlandse weten zijn opgelegd. Wat betekent dit nu precies? Wel eigenlijk twee dingen: 

 1. Deze verzekering beschikt over een zeer toegankelijke kostprijs;
 2. Deze verzekering dekt enkel en alleen schade in aan derden; 

De WA-verzekering is de absolute basis scooterverzekering die er op de markt is terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat iedereen ze kan afsluiten, al betekent dit uiteraard niet dat ze ook automatisch voor iedereen even interessant is, integendeel. Eigenlijk is het alleen maar aan te raden om gebruik te maken van deze verzekering wanneer je over een goedkope scooter beschikt en / of wanneer je eigenlijk niet zo vaak met de scooter rijdt. In alle andere gevallen zal je voorkeur wellicht toch uitgaan naar een wat uitgebreidere verzekering.

2.) De beperkt cascoverzekering voor scooters

De tweede scooterverzekering die je in de praktijk kan afsluiten is de zogenaamde WA + beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering waarbij je kan rekenen op in totaal drie verschillende dekkingen. Uiteraard maakt in eerste instantie de WA-verzekering hier deel van uit. Dat is echter niet alles. Voor dit type van scooterverzekering geldt namelijk dat deze dekking nog wordt uitgebreid met zowel schade die het gevolg is van diefstal en joyriding als schade die wordt veroorzaakt door een brand. Voor deze verzekering geldt dan ook eigenlijk in de praktijk dat ze de gulden middenweg vormt tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de volledige cascoverzekering voor scooters die nog een stuk duurder is. 

3.) De volledige cascoverzekering voor scooters 

De meest complete, maar helaas ook de duurste scooterverzekering die je kan afsluiten luistert naar de naam WA + volledige cascoverzekering. Deze verzekering beschikt over alle dekkingen uit de voorgaande twee scooterverzekeringen aangevuld met allerhande extra schadegevallen waarmee je geconfronteerd kan worden tijdens het rijden met de scooter. Het gaat hierbij concreet om de schadegevallen zoals hieronder opgelijst: 

 • Schade als gevolg van slippen; 
 • Schade als gevolg van botsen; 
 • Schade als gevolg van omvallen;

Al deze verschillende dekkingen zorgen er in de praktijk voor dat je met deze scooterverzekering eigenlijk op de meest optimale wijze bent verzekerd tegen schade. Dit gezegd zijnde is het niet zo dat deze volledige scooterverzekering voor iedereen de beste keuze is. Je moet je dan ook in de praktijk absoluut altijd afvragen of de hoogte van de verzekeringspremie wel of niet opweegt tegen de dekkingen waarvan je kan genieten.

Diks verzekeringen. Vergelijken, verzekeren, ontzorgen.

Wanneer een WA + volledige cascoverzekering afsluiten?

De WA + volledige cascoverzekering is eigenlijk de allrisk verzekering, maar dan voor scooters. Dit betekent dat je niet alleen maar bent verzekerd middels de WA-dekking evenals de dekkingen die je ook aan kan treffen in de WA + beperkte cascoverzekering. Aanvullend hierop kan je immers ook rekenen op nog een aantal extra dekkingen zoals bij schade door slippen, botsen evenals omvallen. Dit zijn natuurlijk erg interessante dekkingen, maar daar is de premie van deze verzekering uiteraard ook naar. Dit zorgt ervoor dat veel mensen zich afvragen of dit type scooterverzekering voor hun nu wel of niet interessant is. Of dat het geval is of niet ontdek je door even na te denken over de onderstaande situaties: 

 1. Wanneer je een gloednieuwe en dus dure scooter hebt gekocht; 
 2. Indien je een krediet hebt afgesloten voor het kopen van je scooter; 
 3. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag (of in ieder geval zeer veel) je scooter gebruikt; 

Kan je jouw situatie vergelijken met één van de bovenstaande voorbeelden? Dan zou het voor jou dus de moeite waard kunnen zijn om dit type van scooterverzekering af te sluiten.

Goedkoop een scooterverzekering afsluiten met deze tips 

Met de hierboven aangegeven informatie kom je natuurlijk best wel al een heel eind om voor een scooter verzekeren. Voor veel mensen die net geld hebben uitgegeven aan het kopen van een scooter geldt evenwel dat ze wellicht niet meer over zo’n groot budget beschikken om ook nog eens een verzekering af te sluiten voor hun nieuwe voertuig. Zoals de informatie eerder op deze pagina duidelijk heeft gemaakt is het afsluiten van ten minste de WA-verzekering evenwel altijd verplicht. Wil jij ook graag kunnen besparen op jouw gloednieuwe verzekering? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande interessante bespaartips. 

 1. Laat je niet oververzekeren en kies voor de best passende verzekering; 
 2. Sluit geen extra dekkingen af wanneer deze eigenlijk niet nodig zijn; 
 3. Voer altijd een vergelijking uit van de scooterverzekering bij diverse verzekeraars;

Naast bovenstaande drie tips moet het ook gezegd dat veel van de premie die je moet betalen voor je verzekering is gebaseerd op niet alleen je rijgeschiedenis, maar ook op de specificaties van de scooter die je wil laten verzekeren. Voor menig aantal mensen geldt dat ze in de praktijk niet goed begrijpen hoe het komt dat zij bijvoorbeeld meer dienen te betalen voor de verzekering voor hun scooter dan hun buurman of buurvrouw. Dat heeft voor een groot deel te maken met de technische specificaties waarover ze beschikt. Hoe zwaarder het vermogen van de scooter is, des te duurder de scooterverzekering immers zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *