Hoe ziet mijn pensioen eruit?

  • door
appa regeling

Je kunt je bijna niet meer herinneren dat je niet hebt gewerkt, zo lang werk je al. Je benadert bijna de pensioengerechtigde leeftijd en vraagt je af hoe je pensioen eruit zal komen te zien. Heel begrijpelijk. Er zijn een aantal dingen die anders worden. Je krijgt geen salaris meer, maar krijgt een pensioen. Je werkt natuurlijk ook niet meer en in veel gevallen zul je je na een tijdje rust te hebben gehad gaan vervelen. In deze blog vertellen we je wat je kunt gaan doen als je met pensioen bent en hoe je pensioen eruit kan komen te zien.

Uitkering

Mensen die met pensioen zijn krijgen maandelijks een bedrag uitgekeerd van de overheid. Dit noemen we een AOW-uitkering. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet en is er om gepensioneerden te financieel te steunen in onder andere levensonderhoud. Als je werkt ben je gewend om salaris te krijgen voor je geleverde werk, wat tijd en energie kost. Als je met pensioen bent werk je niet meer, maar zul je dus geld krijgen van de overheid en/of een pensioenfonds. 

Regelingen en uitzonderingen

De overheid financiert een gedeelte van het volledige bedrag dat je krijgt iedere maand. Wanneer je een goede pensioenregeling had tijdens alle jaren die je gewerkt hebt, dan zul je van het pensioenfonds ook geld krijgen. In sommige vakgebieden is de pensioen beter geregeld dan andere vakgebieden. Wanneer je bij je (voormalige) werkgever geen juiste pensioenregeling had, dan zal het bedrag dat je krijgt minder voordelig zijn. Er zijn ook weer andere uitzonderingen, namelijk als je bijvoorbeeld werkzaam was als ambtenaar is er wel een speciale regeling, genaamd de appa regeling. Hier kom je in aanmerking voor als je politieke ambtsdrager bent. Dit is een wet die de sociale zekerheid van politieke ambtsdragers en hun familie beschermd.

Bezigheid vinden

Omdat je als gepensioneerde niet meer werkt, zal het mogelijk weer gaan kriebelen om dingen onder handen te nemen. Dan is het tijd om te zoeken naar een leuke bezigheid. Je hebt alle tijd van de wereld en je kunt eindelijk doen wat je altijd al wilde maar geen tijd voor had. Leef je uit!