Hoe kies ik de beste obligatie om in te beleggen?

Hoe kies ik de beste obligatie om in te beleggen?

Je wil gaat beleggen maar je vraagt je af, welke obligaties kopen? Daar gaan we je eens wat meer over vertellen. Als je wil beleggen dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor bedrijfsobligaties en voor staatsobligaties. Bij de bedrijfsobligaties gaat het er om dat dit gunstig is als het bedrijf een goede reputatie heeft. Maar ook zeker wanneer het kredietwaardig is. Maar daar staat dan wel weer een hoog rendement tegenover. Mocht dat zo zijn dan is het voor jou als belegger wel een gunstig voordeel. Als je voor de staatsobligaties kiest, dan moet je voor een overheid kiezen met weinig schulden. Je kunt hier onderzoek naar doen, dus naar een bedrijf of overheid en dan weet je ook zeker waar je aan gaat beginnen en waar je je aandacht op moet vestigen.

Beoordeling obligaties

Er wordt altijd naar de kredietwaardigheid van de uitgever van een obligatie gekeken. Dit wordt beoordeeld aan de hand van een obligatierating en dat noemen ze ook wel een kredietrating. Deze zou je kunnen vergelijken met een rapportcijfer. Je bent een belegger en dan is het goed dat je de rating echt in de gaten houdt. Dit zou namelijk wel eens gevolgen kunnen hebben voor de investeringen die je gaat doen. Als je namelijk een hoog risico loopt, dan is de kans ook heel groot dat je je inleg ineens kwijt kunt zijn en dat wil je natuurlijk niet. 

Hoe kies ik de beste obligatie om in te beleggen?

Wat zijn voor jou de beste obligaties?          

Bij een obligatie gaat het over een lening van een overheid of organisatie. Ze betalen jou als belegger dan een bedrag in de vorm van couponrente. Als belegger wil je graag zekerheid hebben in een periode wanneer het onzeker is. Dit is ook de reden dat juist de vraag naar obligaties flink aan het toenemen is. Dit noemen ze the flight to quality. De vraag is nou dus nog steeds wat is voor jou de beste obligatie, maar dat hangt geheel af van wat je verwachtingen zijn, wat je mogelijkheden zijn op financieel gebied en wat je doel is. Sommige mensen willen juist proberen op korte termijn winst te behalen en anderen gaan juist investeringen doen voor de langere termijn. Het is daarom heel persoonlijk om na te gaan wat de beste obligaties zijn, puur omdat het van een aantal factoren afhankelijk is. Let daar daarom goed op en ga eens na wat voor jou prettig is. Het is belangrijk er veel over te lezen en dan kun je zelf beslissen wat voor jou de beste optie is. 

Begin met een goede basis

Het is altijd van groot belang dat je goed uit gaat zoeken wat je wil doen, waar je aan gaat beginnen en hoe alles in zijn werk gaat. Je moet namelijk niet alles direct zien als winst of rendement, want je moet je gemaakte kosten afhalen van opbrengsten en dan pas weet jij echt wat je winst of rendement is. Let daarom vanaf het begin af aan ook goed op je kosten. Maar dat is nog niet alles, je moet ook op de hoogte zijn van het laatste nieuws, economie, ontwikkelingen, koersen en alles wat er mee te maken heeft. Alleen als je je daar goed in verdiept, dan kun je de beste keuzes maken wanneer je moet kopen of verkopen. Soms is het ineens een heel andere dag en had je niet verwacht vandaag te kopen of verkopen. Maar koersen en ontwikkelingen binnen een land kunnen erg snel veranderen. Dit is niet bij alle aandelen of producten zo, maar die kans bestaat wel en daar moet je als belegger dan ook rekening mee houden.

Opbrengst obligatie

Welke obligaties ga je kiezen, dat zal in het begin een vraag zijn waar je even mee gaat worstelen. Er kan namelijk erg veel en dan is het zoekende naar hetgeen wat er bij jou past en waar je rendement uit kunt halen. Je wil graag het risico van andere beleggingen inperken en dan zijn obligaties een goede optie. Je kunt dan ook de keuze nog maken om te spreiden daar doe je vaak ook erg verstandig aan. Je weet van tevoren nooit wat het je gaat brengen, dat is aan de ene kant een spannend moment, aan de andere kant kan het wat onzekerheid met zich meebrengen en dus risico. Maar daar kies je voor bij beleggen. Als je goed op de hoogte bent van alles, dan kun je vaak een goede inschatting maken en een mooi rendement behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *