Hoe bespaar ik op een lening? 4 eenvoudige tips!

Iedereen weet dat de beste manier om dingen te financieren is om van tevoren genoeg geld te sparen. Echter kunnen er momenten in jouw leven plaatsvinden waar je niet genoeg gespaard hebt, maar wel een aankoop wilt of zelfs moet doen. Wanneer dit het geval is, dan moet je dus geld lenen. Dit kan je het best doen bij een bank. Over het geleende geld betaal je wel een rente, waardoor je uiteindelijk een stuk meer geld terugbetaalt dan dat je daadwerkelijk geleend hebt. Hier bovenop zien de dan ook nog eens dat mensen vaak last hebben met het vinden van de goedkoopste lening. Er zijn dan ook verschillende soorten leningen en mensen vinden het lastig om de beste lening voor hun situatie te vinden. Om deze mensen op weg te helpen heb ik vier bespaartips uitgewerkt.

Tip 1 – Altijd vergelijken

Veel mensen voelen een bepaalde band met de bank waar ze een rekening hebben. Dit is dan ook de reden waarom het grootste gedeelte van de mensen naar hun huidige bank toestapt wanneer ze een lening willen afsluiten. Echter is dit in de meeste gevallen niet de beste mogelijkheid. Vaak bieden andere banken dezelfde lening een stuk goedkoper aan, waardoor je beter je lening daar kan afsluiten. Wil je weten waar de goedkoopste lening is voor jouw financiële situatie? Dan moet je leningen vergelijken. Dit kan je tegenwoordig makkelijk en snel doen online. Door je gegevens en wensen in te vullen zul je binnen een paar klikken een mooi overzicht krijgen van de verschillende aanbieders. Zo heb je in één oogopslag alle prijzen.

Het is ook belangrijk om te blijven vergelijken wanneer je al een lening hebt. De meeste mensen houden hun lening gedurende de volledige looptijd. Echter kan het natuurlijk zo zijn dat de rente zo ver is gedaald, dat het overstappen naar een andere lening een stuk goedkoper is. Wanneer je blijft vergelijken zul je erachter kunnen komen of je op deze manier enorm veel geld kan besparen.

Tip 2 – De looptijd

Over het algemeen is het wel bekend dat een korte looptijd zorgt voor hoge maandelijkse kosten. Echter zorgt een korte looptijd er ook voor dat je over het geheel minder rente zal hoeven terug te betalen. Dit komt doordat je het totale bedrag in een kortere periode aan het aflossen bent. Over het algemeen ben je dus goedkoper uit wanneer je een kiest voor een kortere looptijd. Echter moet je de hogere maandelijkse lasten natuurlijk wel aankunnen. Wanneer je salaris niet genoeg is of andere lasten hebt, dan raad ik je dus ook gewoon aan om te kiezen voor een langere looptijd.

Tip 3 – Alleen via de bank lenen

Je hebt vast wel eens op een webshop de mogelijkheid gekregen om een product over een bepaalde periode te betalen. Het lijkt allemaal heel mooi, doordat je slechts een klein maandbedrag kwijt bent, maar dit is natuurlijk niet het geval. In de werkelijkheid is deze vorm van geld lenen enorm duur. Als je de totale kosten op een rijtje zou zetten, dan zie je al snel dat het rentepercentage enorm is. Je betaalt dus eigenlijk veel te veel geld voor het product, wat niet nodig is. Wanneer je zo’n product wilt bestellen zou je dus beter een lening via een bank kunnen afsluiten.

Tip 4 – Sta niet in het rood

Wanneer je meer geld uitgeeft dan daadwerkelijk op je rekening staat, dan sta je in het rood. Er zijn echter twee manieren om in het rood te staan:

1.       Geoorloofd rood staan. Dit is wanneer je bij het openen van een rekening een limiet hebt afgesproken hoeveel geld je in de min mag staan en je dus niet over dit limiet heen bent.

2.       Ongeoorloofd rood staan. Dit is wanneer je niet in de min hoort te staan of wanneer je de limiet hebt overschreden.

Ongeoorloofd rood staan is dan dus ook een vorm van geld lenen. Je hebt geld geleend van de bank en met deze manier van lenen moet je een flinke rente betalen. Het is dus zeker een afrader om zo veel uit te geven dat je in rood komt te staan.

Zo kun je dus zien dat er genoeg manieren zijn om te besparen op je leningen. Over het algemeen is het natuurlijk verstandiger om geld te sparen in plaats van te lenen. Het kan het geval zijn dat een lening echt nodig is, bijvoorbeeld al wil je geld lenen voor een verbouwing die noodzakelijk is, dan moet je altijd op zoek gaan naar de voordeligste lening. Kijk goed of je de maandelijkse lasten van de lening wel aankunt voordat je de lening afsluit, zodat je niet voor extra onnodige problemen komt te staan in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *